• Vygotskij voor het VO (en dus (V)MBO)

    Voor OMO, een groot bestuur voor voortgezet onderwijs heeft de practor een zogenaamde script-talk opgenomen over Vygotskij. Hoewel deze over het VO gaat, is het ook relevant voor het MBO en de vakmanschapsroute. De theorie van Vygotskij ligt ook ten grondslag aan het concept van hybride onderwijs. Zie hier voor meer script-talks.

    Lees meer

  • Hoe nieuw is hybride leren?

    Wat is nu hybride leren en waar komt deze benaming vandaan? Wat ligt er aan ten grondslag? Het woord hybride kom je namelijk tegen in allerlei vormen, hybride auto’s, hybride bankkieren, hybride organisaties, hybride werkplekken enz. Waar staat hybride leren voor en is het ook echt anders dan de wijze waarop een ieder van ons…

    Lees meer

  • Op zoek naar objecten

    Op maandag 26 maart zijn we met het practoraat hybride onderwijs van het Centrum voor Top Techniek (CTT) in Terneuzen officieel van start gegaan tijdens een openingsymposium. Met 40 betrokkenen hebben we samen verkend wat de vragen en ideeën zijn voor hybride (techniek)onderwijs in Zeeland. Tijdens de inleiding was ik misschien wat heel kort en…

    Lees meer

  • Ontwikkelingsgericht onderwijs ontwikkelen

    Dit narratief begint tijdens een reis naar Porto, of eigenlijk begint het een week daarvoor als ik deze opening bedenk. Of nog beter, eigenlijk begon het toen ik solliciteerde als practor, of eigenlijk toen ik bijna klaar was met mijn promotieonderzoek. Oh nee, het was  toen ik daarvoor naar de AERA mocht. Of nog eerder,…

    Lees meer

  • Bakfietsbonus

    Zoals ik een hekel heb aan mensen met rolkoffertjes, had ik ook een hekel aan mensen op een bakfiets. Had, want de bakfietser verdient steun! Onlangs mocht ik een week op een bakfiets van Fietsatelier Guldenmond rond fietsen, omdat mijn fiets gestolen was. Dat was een genot en dat had ik eigenlijk niet helemaal verwacht.

    Lees meer

  • Ontwerpen, tekenen en modellen (door)zien.

    Vrijdag 15-12-2017 gaf ik een ‘lezing’ op de conferentie van de werkgroep natuurkunde didactiek (WND). Hieronder een link naar de live presentatie en een pdf daarvan. http://bit.ly/2nZwkbw (live presentatie) WND2017 (PDF) Het artikel dat het onderzoek beschrijft: Schaik, M. (2014, December 2). Van ontwerptekeningen in de praktijk naar inzicht in bètaconcepten. ecent.nl. Retrieved December 1, 2014, from http://www.ecent.nl/artikel/2802/Van%20ontwerptekeningen%20in%20de%20praktijk%20naar%20inzicht%20in%20b%C3%A8taconcepten/view.do Het hele…

    Lees meer