Het werk dat ik niet voor een vaste werkgever doe, dus freelance/als zzp-er, doe ik graag en met plezier. Het zou zelfs kunnen lijken dat ik van mijn werk dus een hobby heb gemaakt. Het verschil met een hobby is dat het freelancen wel mij en mijn gezin moet helpen een comfortabel leven te leiden. Maar ja, offertes, uurtje-factuurtje: het maakt het freelancen toch wat minder vrij.
Vandaar dat ik graag werk volgens het principe waardebepaling achteraf.
Kort en krachtig: de opdrachtgever bepaald na geleverde diensten wat de dienst hem of haar waard is geweest.
Misschien is het (in het begin) lastig te bepalen wat mijn diensten waard zijn. Het lijstje met overwegingen dat durftevragen op stelde helpt misschien:
Vergelijk wat Meester Onderwijs Inzicht je oplevert met de waarde van andere ‘diensten’ die net zo lang duren
* Een workshop kleien of breien kost al snel €50,- per persoon
* Een symposium kost al gauw €100,- per persoon
* Een goede consultant kost makkelijk €150,- per uur
* Stel dat geld geen beperking zou zijn, wat zou je het dan waard vinden? Bedenk vervolgens wat dan passend is voor jouw situatie?
* Vraag jezelf af hoeveel moeite ik heb gedaan in de voorbereiding (zijn er onkosten?), het geven van de sessie en in de afhandeling. Neem dit mee in je waardebepaling.

Toch is geld ook alleen maar geld en tegelijk ben ik erg voor een ruileconomie en/of de deeleconomie. Daarnaast is de ruimte in mijn wijnkelder beperkt en mijn inname ook, als ik goede diensten wil blijven leveren. Daarom heb ik een verlanglijstje met zaken die ik wel kan gebruiken (dus erg waardeer) en die voor opdrachtgevers, veelal uit het onderwijs, misschien voorhanden zijn (en mogelijk boekhoudkundig eenvoudig te ‘ruilen’ zijn).

Factuur
Of de waardebepaling nu in geld, andere valuta is of niet (Bitcoin mag ook), altijd kan ik een factuur opstellen om e.e.a. te kunnen verantwoorden. Hoe we dat precies doen spreken we af in overleg met de boekhouder van dienst. Maar in de meeste gevallen zullen we de waarde omrekenen naar euros, terwijl die euro’s dan weer los staan van wat ik het ruilgoed waard vind. Verlanglijst (bij voorkeur gebruikt, maar werkend):