Het Atlas college in Hoorn heeft mij uitgenodigd om een workshop te geven op basis van mijn onderzoek. Dat doe ik graag en vul dat aan met mijn huidige stokpaardje: Ontwikkelingsgericht onderwijs (OGO) in het (VM) beroepsonderwijs. Hieronder een teaser voor die workshop. (Die ik uiteraard graag bereid ben elders te geven).
[videojs mp4=”http://www.mvanmartijn.eu/VIDEO/OGO_inVBMBOklas_ATLAS.mp4″ ogg=”http://www.mvanmartijn.eu/VIDEO/OGO_inVBMBOklas_ATLAS.ogg” poster=”http://www.mvanmartijn.eu/VIDEO/OGO_inVBMBOklas_ATLAS.002.png” width=”320″ height=”180″ id=”OGOVMBO” autoplay=”false” controls=”true”]
Uit onderzoek blijkt dat vmbo-docenten sterk zijn in maatwerk leveren, aansluiten bij de leerlingen, verbindingen leggen en differentiëren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat in veel opzichten het vmbo voorop loopt. In deze workshop gebruiken we dat onderzoek om in de voorhoede te blijven. Daarnaast verkennen we de theorie en jarenlange traditie in het basisonderwijs van het Ontwikkelingsgericht Onderwijs (OGO). Het onderwijs van (goede) docenten in het VMBO heeft van nature al veel overeenkomsten met OGO, maar wat kunnen we nog leren als het gaat om het maatwerk leveren (scaffolding), de beroepspraktijk simuleren en individu en groep verbinden?