• Wie of wat ben ik? Reflectie n.a.v. de Docentendenktank

    Even een korte zijstap in het verhaal over mijn ervaringen als leraar-onderzoeker. In het Nederlands vanwege de aanleiding die onderwijsfilosoof Simon Verwer mij hiervoor biedt door het ‘onderwijspedagogische weten en gedachtegoed’ weer eens te benoemen. Een korte reflectie over wie en wat ik eigenlijk ben, omdat onderwijskundigen hardhandig aangepakt werden door Marc Oskam, docenten die…

    Lees meer

  • Personal academic narrative

    Following the process of my practitioner research, I will share my thoughts, theoretical framing, methodological choices, analyses and hopefully my final conclusions in a narrative on this blog. Simply because research is for sharing and a narrative might inspire more than reporting ‘objectively’. Moreover, I ‘d especially like to share my personal but academic perspective…

    Lees meer

  • Practitioner and researcher: a new journey back to base

    This school year I will start as a teacher physical education again at a school for prevocational education (VMBO) close to where I live. It was about six years ago that I got rid of my  whistle, and the indoor shoes I once used weekly have become so dry that they are dangerous to use…

    Lees meer

  • Stage/scriptie onderwijspedagogiek/-kunde: Vygotskij in het vmbo.

    Waarom zijn er ongeveer 300 ontwikkelingsgerichte basisscholen die zich op Vygotskij baseren, maar hoor je daar niets van in het vmbo? Goede vraag. We zijn dat aan het veranderen. In 2014 verscheen de scriptie van Andor Molter die dat als eerste expliciet onderzocht. Ook sinds 2014 zijn er trainingen OGO in het vmbo en er…

    Lees meer

  • Biesta & Langeveld: virtuoos tussen omgang en opvoeding

    Na drie inspirerende sessies en een gesprek met Gert Biesta naar aanleiding van Het prachtige risico van onderwijs (met dank aan @woutersanderse), kan ik het niet laten eerdere gedachten die ik had (en opschreef) in een nieuw perspectief te plaatsen. Het gaat om hoe ik Langevelds Beknopte theoretische pedagogiek herinner; wat ik ooit van de…

    Lees meer

  • Ontwikkelingsgericht onderwijs in het VMBO

    Samen met Andor Molter, ook gymleraar/onderwijspedagoog, schreef ik voor Van twaalf tot achttien een artikel over Ontwikkelingsgericht VMBO. Hieronder de inleiding. In tijd waarin de roep om en initiatieven in ontwikkeling van onderaf aan kracht wint, vragen Martijn van Schaik en Andor Molter opnieuw aandacht voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs (OGO). Al in 1997 werd de OGO-academie…

    Lees meer